ZotyoCopy

Ez egy eléggé elterjedt Sinclair ZX Spectrum gépre készült másoló program volt az 1980-as évek közepe táján. Amit én írtam :-)
Van egy remek cikk róla a sinclair.hu honlapon (főleg programozás iránt érdeklődőknek)

Akkor

1981-től jártam az ELTE programtervező matematikus szakára. Az volt akkor a módi, hogy az ember három év után írt egy szakdolgozatot, államvizsgázott, és kapott egy főiskolai szintű diplomát. A legjobb néhány ember, aki még tovább akarta képezni magát, az tanulhatott még két évig, utána írhatott még egy diplomamunkát, államvizsgázhatott még egyszer, és kapott egy egyetemi szintű diplomát is.

Mikor befejeztem az első részt (1984), szüleimet sikerült meggyőzni, hogy egy végzett programozó matematikusnak otthon is kell legyen számítógépe. Így aztán kiruccantunk Bécsbe, és a Mariahilfer strasse mellett szert tettem első számítógépemre, egy Sinclair ZX Spectrumra.

Az egyetem utolsó két éve alatt kollégiumban laktam, ahol persze rengeteget játszottunk a géppel, de elég sok programnyelvet is ezen tudtam először kipróbálni. Ami most még eszembe jut: Basic, Forth, Pascal, Logo, MicroProlog, Lisp, C, Z80 assembler.

Jártam akkoriban (kb. 1985-1988) Spectrum klubba, ahol folyt a nagy csere-bere, elsősorban persze a játékfronton. Itt jutottam arra a következtetésre, hogy ha kell nekem egy egyszerűen használható, de mégis mindent tudó másolóprogram, akkor meg kell írnom magamnak. Így is tettem.

Az első verziót még Basic-ben írtam. Persze azonnal kiderült, hogy ez nem lesz jó, mert minden egyes byte-ra szükség van a memóriából. Ezért aztán kénytelen voltam megtanulni a Z80 assemblert. Néhány (pontosan már nem tudom hány) hónap alatt elkészült a ZotyoCopy. Az alap verzió után volt egy ZotyoCopy+, majd az igazán nagy programok másolására is jól használható ZotyoCopy# nevezetű verzió. Ha jól emlékszem, ez a verzió egymás után többször is hajlandó volt kiírni az egyszer beolvasott programot.
Én már el is felejtettem, de később kiderült, hogy volt még ezek után egy ZotyoCopy 3.1 is :-)

Később

A program elég lassan lett népszerű, hónapokig tartott, mire az emberek lemondtak az addig megszokott másolóprogramjukról, de utána tudtommal elég nagy népszerűségre tett szert. Jó volt látni, hogy ahol egy csomó Spectrumos összegyűlt, nagy részük ZotyoCopy-t használ. Vagy amikor egy haverom felhívott Debrecenből, hogy van itt valami másolóprogram, és gyanús, hogy a neve alapján esetleg közöm lehet hozzá.

Több újságban is jelentek meg cikkek (amiket nem én írtam) másolóprogramokról, volt amelyikben csak a ZotyoCopy kapott egy egész oldalt.

Néhány évig még megvolt Spectrum, aztán odaadtam egy rokon család gyerekeinek. Nekem ekkor már volt munkahelyem (IBM AT-n, Prolog nyelven programoztam), hónapokig elő sem vettem.

A ZotyoCopy forrása nekem már rég nincs meg...

Még később

Mivel már elég régóta nem használták a rokonok, visszakértem tőlük a Spectrumomat. Így kerülhetett ide a fényképe :-)

Egészen meglepő, de a mai napig (33 év után is) előfordul, hogy valakinek a Zotyó névről beugrik a ZotyoCopy. Többször volt már, hogy írtam valakinek e-mailt, és visszakérdezett, hogy a ZotyoCopy nem az én programom volt? Persze jól tud esni az ilyen :-)

Nemrég tudtam csak meg, hogy a ZotyoCopy+ megtalálható a WOS-on (World of Spectrum), a ZX-ART oldalon és a www.sinclair.hu oldalon is. Itt (külön menüpont vagyok) az Arcképcsarnokban :-)
A www.sinclair.hu oldalon található Top 100-ban évek óta az első helyen tanyázik a ZotyoCopy.

2012

Ebben az évben ünnepelte a ZX Spectrum a 30. születésnapját. A Speccyalista Baráti Kör által ebből az alkalomból szervezett eseményre felajánlottam a Spectrumomat, amin ugye a ZotyoCopyt írtam. Abban maradtunk, hogy elárverezzük. A bevételt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 'Látás ajándékba' programjának támogatására ajánlottam fel.
A gép sajnos már nem működött (szakember szerint azért javítható), ezért csak eszmei értéke miatt licitáltak rá, számomra meglepően sokan. Végül G.o.D. (Taletovics Dávid) nyerte meg, aki például a Defender of the Crown játékot írta Spectrumra.
A fotón az a nagyon finom torta látható, amit a Spectrum születésnapjára a baráti kör készíttetett. A torta a világ egyetlen létező fehér ZX Spectrum számítógépének másolata (klikk), a többi sokmillió csak feketében készült.

A Spectrumon túl

Elég régóta az InfoKer Szövetkezetben dolgozom. Itt évek óta egy integrált könyvtári rendszert fejlesztünk (TextLib), de nem hagytam fel ingyenes programok készítésével sem. A DOS-os levelező programom (ZSMTPOP) segítségével leveleztek sokáig azok, akiknek nincs windows-uk. A vakok szövetsége is ezt a programot ajánlotta tagjainak.

Akit érdekel, hogy mi mindennel foglalkozom még (pl. skót tánc, parapszichológia, humor gyűjtemény), megnézheti a www.zotyo.hu honlapomon.


Mely lapokon hivatkoznak a ZotyoCopy-ra a Google szerint.

Zotyó